Snelle en efficiënte oplossing voor lekdetectie

Formeer N2H2 in Junior S11 koopcilinder
Entrepreneurs & Professionals
|
8 juni 2020

De zoektocht naar gaslekken – bijvoorbeeld in aircosystemen of in industriële omgevingen – is vaak een moeizame en arbeidsintensieve aangelegenheid waar veel tijd mee verspild wordt.

Nochtans is het belangrijk om gaslekken zo snel mogelijk op te sporen en te dichten. Omwille van de veiligheid, maar om ook economische redenen en om het milieu te beschermen.

De stikstofmethode

De traditionele methode om gaslekken op te sporen bestaat eruit om eerst de gassen uit de leidingen te verwijderen en deze te vervangen door stikstof onder druk. Als de opgebouwde druk vermindert, is dat een indicatie dat er zich één of meerdere lekken in het circuit bevinden. Daarop moet de technieker op zoek gaan naar de precieze locatie van die lekken. Daartoe kan hij gebruik maken van gassensoren, al kunnen niet alle gastypes of -mengsels op die manier worden gevonden. Eens hij het lek op het spoor is, kan het door middel van een spray uiteindelijk gelokaliseerd worden.

Formeer: snel en trefzeker

De stikstofmethode werkt dus, maar efficiënt is anders. Vooral wanneer de leidingen niet goed bereikbaar zijn – als ze ingebouwd zijn in een muur of in het aircosysteem van een voertuig, bijvoorbeeld – wordt het al gauw problematisch.

Daarom heeft Air Liquide Formeer ontwikkeld, een nieuw gasmengsel (95% stikstof en 5% waterstof) dat de zoektocht naar gaslekken sterk vereenvoudigt. Omdat de waterstofmolecule zo klein is, dringt ze overal vlot doorheen. Zo kunnen lekken gemakkelijk gelokaliseerd worden, zelfs als de leiding zich in het plafond of in een muur bevindt. Bovendien is Formeer milieuvriendelijk en veilig. Dankzij het lage waterstofgehalte blijft het gasmengsel inert en is het noch ontvlambaar, noch toxisch of corrosief.

Van zodra het Formeer mengsel geïnjecteerd is in het circuit – onder een lichte druk van +/- 4 bar – kunnen eventuele lekken snel worden gelokaliseerd door middel van een lekzoeker. Het principe is dus gelijkaardig aan de stikstofmethode, maar Formeer werkt aanzienlijk beter en sneller. Lekken worden trefzeker gedetecteerd, ook als deze verstopt zitten achter grondlagen, coatings, of zelfs tegels of beton.

Draagbare koopcilinder

Het Formeer mengsel is beschikbaar in een praktische Junior S11 koopcilinder. Het Junior principe houdt in dat je de cilinder aankoopt, zodat je achteraf geen huurgelden meer hoeft te betalen. Wel kan je de cilinder onbeperkt opnieuw laten opvullen in eender welk Air Liquide verdeelpunt (meer dan 400 in de Benelux).

De Junior cilinder kan door zijn compacte vorm gemakkelijk worden getransporteerd in een kleine bestelwagen. Bovendien is de cilinder dankzij zijn lichtgewicht formaat vlot hanteerbaar, ook op moeilijk bereikbare plaatsen.

Aangezien het gebruik van Formeer toelaat om eventuele lekken sneller en op een betrouwbare en efficiënte manier te lokaliseren, kan flink wat tijd bespaard worden, wat uiteraard ook de kosten reduceert.

Vind het dichtstbijzijnde verdeelpunt met de Distributor Locator app voor Apple iOS en Google Android.

Delen