E-Trucks Europe bouwt vrachtwagens met aandrijflijn op waterstof

“Het is natuurlijk wel de bedoeling dat een vrachtwagen vooral lading vervoert en geen accupakketten”
Waterstofenergie
|
17 oktober 2022

In 2010 start E-Trucks Europe in Westerhoven, Nederland met het ontwerpen en bouwen van emissieloze trucks. Aanvankelijk beperkt de aandrijflijn zich tot een batterijpakket, maar gaandeweg wordt duidelijk dat dat niet volstaat. De oplossing bestaat uit het toevoegen van een range extender in de vorm van een brandstofcel op waterstof…

“In 2013 hebben we besloten om een aandrijflijn te ontwikkelen op basis van waterstof”, begint André Beukers, Managing Director E-Trucks Europe. “Door middel van een brandstofcel wordt waterstof omgevormd tot elektriciteit. Het gevolg is een royale actieradius en een bijzonder lange gebruiksduur. Bovendien kun je zo’n truck voltanken in minder dan tien minuten. Dat zorgt voor een heel andere gebruikservaring dan wanneer je een truck hebt op batterijen die per dag veel uren aan de oplader moet. Waarbij je dan maar moet hopen dat het lokale stroomnetwerk voldoende capaciteit beschikbaar heeft.”

3-assen architectuur omwille van energieconsumerende opbouw
E-Trucks Europe is gespecialiseerd in de bouw van 3-assige trucks – hoofdzakelijk bedoeld voor stedelijk verkeer – met een ‘energieconsumerende opbouw’. Dat zijn trucks waarvan de aandrijflijn ongeveer evenveel energie verbruikt als de opbouw. Het gaat om uitrusting die bovenop de truck gebouwd wordt, zoals bij een betonmixer, een vuilniswagen (de persinstallatie), een kraansysteem, enzoverder. Trucks met een dergelijke opbouw worden al gauw erg zwaar. Om te voorkomen dat ze de openbare weg beschadigen door hun gewicht, worden ze bij voorkeur uitgerust met drie assen. De druk is dan over meer wielen verdeeld, waardoor de weg gespaard blijft.

“Het is best wel een uitdaging om een emissieloze aandrijflijn met een grote actieradius te ontwikkelen voor een 3-assig voertuig. In zo’n ontwerp is er immers veel minder ruimte beschikbaar dan bij een vrachtwagen met twee assen. Ons systeem – dat heel compact is –  is daar een prima oplossing voor. En aangezien het systeem ook betrekkelijk licht is, hoeft het niet noodzakelijk onderin het voertuig te worden gemonteerd. Vaak plaatsen wij het op het dak of achter de cabine.”

Tien minuten tanken, twee dagen rijden
E-Trucks Europe heeft de aandrijflijn uiteraard niet op één dag ontwikkeld. “We hebben meerdere oplossingen geprobeerd en hebben nagegaan waar de limieten liggen op technisch vlak. Dat heeft geresulteerd in een aandrijflijn die bestaat uit een waterstof range extender van 45 kW en een batterijpakket van 136 kWh. Na een tankbeurt van tien minuten kun je daarmee twee dagen in de binnenstad werken.”

Vandaag rijden er al een 10-tal E-Trucks rond en er zijn er nog 40 in productie. De trucks worden – al dan niet met een ingebouwde traditionele aandrijflijn – bij E-Trucks Europe geleverd door DAF, waarna E-Trucks Europe er zijn eigen aandrijflijn inbouwt en de vrachtwagen officieel wordt ingeschreven onder de E-Trucks Europe merknaam. “Wat wij doen is 100% maatwerk. Daarom duurt het na de bestelling zo’n 24 maanden eer een truck kan opgeleverd worden.”

Vervijfvoudiging productie door stijgende vraag
“We zitten aan onze maximale productiecapaciteit van 50 trucks per jaar. Maar aangezien de vraag uit de markt veel groter is dan dat willen we binnenkort – tussen dit en vijf jaar –  opschalen naar een productiecapaciteit van 250 voertuigen per jaar.  Maar daar zijn onze huidige vestigingen in Westerhoven en in Lommel (België) te klein voor. En dus komt er binnen afzienbare tijd een nieuwe productiefaciliteit bij.”

Natuurlijk heeft het succes van E-Trucks Europe veel te maken met de stijgende vraag naar emissieloze voertuigen. “De populariteit van waterstof voor deze toepassing groeit snel. Dat komt omdat gebruikers en gemeentelijke overheden inzien dat batterijen teveel beperkingen met zich meebrengen qua gebruiksduur. Dat kan dan wel worden opgelost door grotere en zwaardere accupakketten te installeren, maar dan schiet de kostprijs omhoog. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat een vrachtwagen vooral lading vervoert en geen accupakketten. Daar komt bij dat geïnteresseerde partijen meer en meer rekening beginnen te houden met de limieten van het elektrische grid.”

Upgrade naar waterstof
“De stad Groningen is een goed voorbeeld van die denktrant. Men experimenteerde eerst enkele jaren met elektrische voertuigen, maar het gehannes om te voorkomen dat de accu’s vroegtijdig werden leeggereden zorgde dat medewerkers het op hun zenuwen kregen en de voertuigen niet voluit konden of durfden te gebruiken. Uiteindelijk besloot het stadsbestuur om al een eerste E-Trucks Europe waterstoftruck te bestellen.”

“Daar staat natuurlijk tegenover dat er nog niet voldoende waterstofstations beschikbaar zijn vandaag, maar alles wijst er nu wel op dat dat aantal de komende jaren significant gaat toenemen. Het valt ons elke keer op dat de vraag naar waterstoftrucks in een bepaald gebied plots sterk toeneemt van zodra er in de omgeving een waterstofstation wordt neergezet.”

Gemeenschappelijke drive
“Air Liquide en E-Trucks hebben een gemeenschappelijke drive om waterstof op de kaart te zetten. Zo zijn we erg enthousiast over de plannen van Air Liquide om in het kader van HyTrucks een grootschalig netwerk van waterstoftankstations op te zetten dat ook geschikt is voor heavy duty voertuigen.”

“Daarnaast komen we Air Liquide vaak tegen bij diverse projecten rond waterstof en bij de Waterstof Industrie Cluster, waar we beiden lid van zijn.”

Gelijklopende tankervaring
“Waterstof maakt komaf met de nadelen van elektrische voertuigen, terwijl het wel dezelfde voordelen biedt: geen CO2-emissies, geen uitstoot van NOx en fijnstof en geen storende geluiden van een verbrandingsmotor. In een stedelijke omgeving weegt dat laatste argument vaak verrassend zwaar door.”

“Mensen vinden het meestal niet zo prettig dat ze gedwongen worden om hun gewoonten te veranderen. Daarom is waterstof tanken zo fijn. Het duurt nauwelijks langer dan benzine of diesel tanken en dus is de ervaring heel gelijklopend. Een elektrisch voertuig volladen is een stuk complexer. Er komen wel meer en meer laadpalen maar die zijn vaak bezet. En als ze vrij zijn moet je nog geluk hebben dat je het juiste laadpasje hebt.”

“Dus ja, we geloven sterk in waterstof. En dankzij de grote en sterk toenemende interesse uit de markt zien we een steeds breder draagvlak voor deze technologie. Dat draagvlak zal nog verder vergroten naarmate er meer hernieuwbare waterstof beschikbaar komt. Air Liquide is daar al volop mee aan de slag.

Overigens hebben we hier in Westerhoven een Hydrogen Experience Center geopend waar we informatie en kennis over waterstof delen en waar we chauffeurs en monteurs opleiden.”

Air Liquide heeft in de afgelopen 50 jaar een diepgaande expertise opgebouwd doorheen de gehele waterstof waardeketen: van productie tot stockage en distributie. Hierdoor kunnen we state-of-the-art materialen aanbieden en 24/7 een ononderbroken aanvoer van waterstof garanderen. Neem contact met ons op als je meer informatie wenst.

Contacteer ons

Delen