Wordt de luchtkwaliteit in onze steden straks een stuk beter?

Baanbrekend ‘Longen van de Stad’ project nadert afronding van testfase
Manufacturing & Process
|
5 maart 2018

Eind 2017 werd in Eindhoven (NL) het langverwachte ‘Longen van de Stad’ project gestart. Hierbij wordt fijn stof uit de lucht gefilterd, door middel van een intelligent luchtzuiveringssysteem. Bedoeling is om de luchtkwaliteit in onze steden aanzienlijk te verbeteren…

Het systeem bestaat uit dertig luchtzuiveringsapparaten, die opgesteld staan bij de uitgang van een ondergrondse parkeergarage in de binnenstad. Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Andere betrokken partijen zijn het Nederlandse milieu-innovatiebedrijf ENS Urban, de gemeente Eindhoven en Air Liquide.

Het doel bestaat er enerzijds uit om een grootschalige oplossing te bieden voor de toenemende luchtvervuiling in stedelijke gebieden en anderzijds om de fijn stof problematiek onder de aandacht te brengen van het grote publiek.

Tegen 2050 de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden

Fijn stof brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Doordat de deeltjes te klein zijn om te worden gefilterd door het ademhalingssysteem, kunnen ze de bloedbaan binnendringen.

Op die manier kunnen ze schade aanrichten in diverse organen. Fijn stof leidt onder meer tot een grotere kans op infarcten en vergroot ook de kans op dementie. Volgens de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zal luchtverontreiniging – waar fijn stof een belangrijk aandeel in heeft – tegen 2050 zelfs de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden worden.

Praktische voordelen

“Eén van de belangrijkste voordelen van deze technologie is dat de apparaten nauwelijks elektriciteit verbruiken”, verduidelijkt Diederick Luijten, Air Liquide’s Vice-President voor Industrial Merchant in Noord-West Europa. “Dit in tegenstelling tot traditionele filtersystemen, die veel meer energie vereisen omdat de lucht door het filtersysteem moet geblazen worden. Een ander cruciaal pluspunt is dat het niet nodig is om nieuwe infrastructuur te bouwen. In dit geval werden de ‘longen’ ingepland aan de uitgang van een parkeergarage, maar de technologie kan net zo goed ingezet worden op andere locaties, zoals tunnels, trein- en busstations, viaducten, enzoverder.”

De technologie

De ‘Aufero’ werkt op basis van positieve ionisatie, maar dan op een zodanige manier dat er op geen enkel moment ozon vrijkomt. Bovendien laat het apparaat zich makkelijk onderhouden, aangezien het niet nodig is om filters te vervangen.

“Door middel van een ventilator wordt vervuilde lucht aangezogen, waarna de fijne en ultrafijne deeltjes die zich in de luchtstroom bevinden, positief geladen worden. Daardoor worden de deeltjes aangetrokken door een negatief geladen plaat die zich in het apparaat bevindt. Zodra de deeltjes de plaat raken, worden ze vastgehouden en hechten ze zich aan elkaar vast, waardoor ze feitelijk getransformeerd worden tot grof stof. Deze techniek voorkomt dat fijne deeltjes opnieuw in de lucht zouden terechtkomen als de plaat schoongemaakt wordt.”

Air Liquide’s ‘Clean Air’ programma

“‘Clean Air’ is één van de hoofdthema’s die gestuurd worden door het I-Lab, het innovatie laboratorium van Air Liquide. En dus ging het I-Lab op zoek naar slimme, vermarktbare oplossingen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren. Zo zijn we terecht gekomen bij ENS Urban. Air Liquide ondersteunt het project met operationele expertise met betrekking tot de installatie van de apparatuur en know-how omtrent de verbetering van de luchtkwaliteit.”

“Het ‘Longen van de Stad’ project bevindt zich nu nog in een ‘proof of concept’ fase, waarbij we willen aantonen dat de technologie niet alleen goed werkt in een lab omgeving, maar ook in reële omstandigheden. In een volgende fase gaan we kijken naar het financieringsmodel en gaan we op zoek naar bijkomende locaties. Dat zouden er best wel flink wat kunnen worden, tot ver buiten de grenzen van de Benelux. Aansluitend hierop onderzoeken we ook of er mogelijkheden zijn om lokaal data te verzamelen omtrent de aanwezigheid van fijn stof in steden. Een mobiele applicatie zou daar ideaal voor zijn.”

“Contacteer ons”

https://longenvandestad.nl/

Delen